Zuiver groen, Woonplanten van de maand oktober

Zuiver groen draait om planten met luchtzuiverende kwaliteiten, die het leefklimaat sterk verbeteren. Onderzoek van NASA heeft dat bewezen: sommige planten nemen schadelijke stoffen op en voeren die af met hun wortels. Daarnaast geven ze zuurstof af en helpen ze de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Woonplanten van de maand oktober zijn de toppers in de categorie Natuurlijke Luchtzuiveraars: Spathiphyllum, Gerbera, Nephrolepis en klimop.

Zuiver groen: Woonplanten van de maand oktober

Herkomst

Spathiphyllum is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela en het soort plant waar iedereen meteen verliefd op wordt: zacht groen blad, witte schutbladeren rond een bloeiende aar en een interactief type. Als Spathiphyllum te droog is, laat hij zijn blaadjes hangen om na een gietbeurt binnen een paar uur weer op te veren.

Het assortiment van planten met luchtzuiverende eigenschappen is groot, van elk geslacht zijn meerdere cultivars verkrijgbaar:

Spathiphyllum is verkrijgbaar in vele maten, met altijd een witte bloeiwijze. Het blad is meestal groen, al zijn er ook een paar met bont blad, zoals bijvoorbeeld Silver Cupido. Van Cupido komen inmiddels vele variëteiten voor.

Verzorgingstips voor consumenten
Voor alle Zuiver groen planten geldt: in de koude maanden goed inpakken voor de rit naar huis.

Spathiphyllum staat graag licht en op een plek waar het minimaal 12°C , maar gedijt niet in de volle zon. De potkluit mag niet uitdrogen, de plant geeft zelf aan vochttekorten te hebben door te gaan hangen. Het blad regelmatig sproeien met lauw water, eens per maand wat plantenvoeding geven, uitgebloeide bloemen verwijderen.

Verkoop- en presentatietips voor Zuiver groen
De NASA Clean Air Study biedt sterke ondersteuning voor de verkoop van Zuiver groen. Om daadwerkelijk effect te hebben beveelt NASA minstens 1 plant (potmaat 15/20 cm) per 10m² aan. De hoeveelheid grond is eveneens van belang omdat micro-organismen in de grond kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen. Zuiver groen is niet alleen een aanrader voor in huis, maar ook in kantoren en op scholen. Zet de verschillende soorten bij elkaar voor een mooie groene presentatie, met het luchtzuiverende verhaal erbij: ‘van deze planten worden jij en je huis beter.’